Viskas apie celiulitą

person Autorius: Rūta Malkutė list Paskelbta: Tinklaraštis Data: comment Komentaras: 0 favorite Paspaudimai: 671

Tas didysis moterų siaubas pavadinimu celiulitas. Bet, jei susipažinsime su juo iš arčiau, gal jis taps nebe tokiu baisiu?

Kiekviena moteris turbūt yra girdėjusi apie tokią odos problemą kaip celiulitas. Mokslininkai sako, kad su ja susiduria maždaug 8 iš 10 moterų vienu ar kitu savo gyvenimo etapu. Įdomu yra dar ir tai, kad celiulitas iš tikrųjų yra „sena“ problema – pirmą kartą ji buvo aprašyta daugiau nei prie 100 metų – 1920-aisiais.

Tai kas gi yra tas celiulitas ir iš kur jis atsiranda?

Celiulitas yra odos sutrikimas (galima net pavadinti liga), kuris viduje prasideda nuo sutrikusios limfotakos, o baigiasi vizualiniais ir kartais net skausmingais išoriniais požymiais. Pagrindinis požymis – oda tampa panaši į apelsino žievelę, turi gauburėlius ir tampa nelygi.

Medikai yra suskirstę celiulitą į 4 fazes. Pirmoji yra tuomet, kai celiulitas matomas tik suspaudus odos raukšlę. O jei nespausit, tai galit nieko ir nepastebėti ???? Antroji – kuomet nespaudžiant kūno odos jau plika akimi pastebimi odos gumburėliai. Trečioji celiulito stadija yra tuomet, kai atsiranda odos suglebimas, tokios tarsi duobutės šalia apelsino žievelės. Na, o ketvirtos stadijos celiulitas jau gana smarkiai pažeidžia odą – ji tampa smarkiai grublėta; susidaro ne tik duobutės bet ir mazgeliai, kurie kartais gali būti skausmingi. Ketvirtos stadijos celiulito pažeista oda yra kieta, įtempta, neturi standumo.

O kas vyksta tuo metu organizmo viduje? Celiulitas tai ženklas, kad yra sutrikusi limfotaka (odos aprūpinimas svarbiomis medžiagomis) bei prasidėję uždegiminiai procesai riebaliniame sluoksnyje, kurie galiausiai pereina į pastoviai skaudantį odos paviršių. Ne pats maloniausias jausmas, tiesa?

Dar norėčiau apžvelgti celiulito atsiradimo priežastis, nes tai yra svarbu, kad suprastum ką per žvėrį nešiojiesi su savimi kiekviename žingsnyje, turi suprasti kodėl jis pas tave kūne apsigyveno.

Taigi veiksniai, kurie įtakoja celiulito atsiradimą, yra šie:

- Genetika. Taip, čia jau nieko nepadarysi. Baltaodės moterys celiulitą turi gerokai dažniau nei kitų odos spalvų nešiotojos. Tokia statistika ir čia jau prieš gamtą nepapūsi.

- Hormonai. Moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad padidėjus estrogeno kiekiui moters organizme, sutrinka kraujotaka ir limfotaka. O šios dvi sistemos yra smarkiai atsakingos ne tik už audinių maitinimą, bet ir už elastingumą.

- Gyvenimo įpročiai. Ir čia jau jų daugybė: per mažas išgeriamo vandens kiekis, per didelis druskos kiekis maiste, riebus, keptas maistas, gazuoti gėrimai, per didelis cukraus suvartojimas, per mažas fizinis aktyvumas, rūkymas, stresas, poilsio ritmo nesilaikymas ir dar galėčiau tęsti...

- Lytis. Va čia yra tokia keista įtaka, bet mokslininkai daug tyrinėjo žmogaus odą ir nustatė, kad vyrų oda kitaip išskiria riebalus į odos paviršių ir jų raumeninė dalis yra didesnė, todėl taip jau yra, mielos seserys, mūsų oda mažiau elastinga.

Gerai, žinom kas per velnias yra tas celiulitas. Sužinojom kodėl jis atsiranda ir kuom gali grėsti, jeigu nieko nedarysime. O tai ką daryti?

Ir čia per 100 metų taip pat buvo padirbėta nemažai. Mokslininkai išskiria keletą būdų kaip „taisyti“ celiulito pažeistą odą:

- Masažas. Taip, vienas iš pačių geriausių dalykų, odą liesti su tikslu. Na, ne visai tik glostyti, bet anticeliulitiniai masažai tikrai yra efektyvūs. Jų technikos nuolat yra tobulinamos, bet visos jos yra apie vieną ir tą patį – masažuojama yra limfos tekėjimo kryptimi.

- Anticeliulitiniai kremai. Jie naudojami masažo metu, bet ir namuose jais tepant odos paviršių limfos tekėjimo kryptimi, padaroma nemažai darbo. Todėl geriausi rezultatai yra pasiekiami, kai celiulito turėtoja ne tik eina pas specialistus anticeliulitiniam masažui, bet ir namuose pati naudoja kremus, kurie padeda kovoti su šiuo siaubūnu. Anticeliulitiniuose kremuose dažniausiai būna tokios medžiagos, kaip metilksantinai, aminofilinas ir retinoidai, kurie prasiskverbia giliai į odą, tiesiogiai veikia riebalines ląsteles ir neleidžia riebalams kauptis.

- Elektrošoko terapija. Tokia elektrinė šoko banga arba impulsai, kurie pagerina odos mikrocirkuliaciją ir limfotaką.

- Radijo dažnių terapija. Irgi naujas metodas, bet radijo bangos skleidžia šilumą, kuris skatina riebalinio audinio medžiagų apykaitą, gerina kraujotaką ir pagerina audinių aprūpinimą deguonimi. Na dėl visų šių priežasčių celiulitas ima bėgti nuo kūno paviršiaus. Gal ir visai nekvailas buvo tas sugalvojimas celofano plėvele apsivynioti kojas rytais bėgiojant prieš 25 metus? Nors prisipažinsiu, tai dariau todėl, kad tokia buvo mada.

- Lazeris. Viena iš pačių naujausių technologijų taikomų moderniose klinikose. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad žemo lygio lazerio terapija pagerina kolageno gamybą odoje, tirpdo riebalinį audinį, kuris vėliau pasišalina per kraują ir limfą.

Tai čia taip labai moksliškai viską suvardinau, o ką galima padaryti namuose? Nes juk baubas gyvena ant kojų, o oras šyla kiekvieną dieną ir paukščių čiulbėjimas primena, kad vasara ne už Himalajų. Yra keletas pasirinkimų, kurie gali ženkliai pagerinti odos būklę ir padėti atsikratyti celiulito. Taigi:

1. Pradėkite sveikiau maitintis ir suvartokite reikiamą vandens kiekį. Taip taip, ne pokštas čia tie 2 litrai per dieną.

2. Atsisakykite žalingų įpročių. Rūkymas ir alkoholis labai kenkia tiek kraujotakai, tiek limfotakai.

3. Sumažinkite antsvorį. Mokslininkai sako, kad net kelis kilogramus antsvorio numetus, kraujagyslėms yra žymiai lengviau išnešioti reikiamas medžiagas po jūsų organizmą.

4. Padėkite savo odos jungiamajam audiniui būti stangresniu. Padidinkite fizinį aktyvumą, būtinai darykite raumenų tempimo mankštas.

5. Reguliariai šveiskite odą. Čia jau keliagubai geras darbas – pašalinsite negyvas ląsteles nuo odos paviršiaus, jai bus lengviau regeneruotis, pagerinsit kraujotaką odos paviršiuje, jeigu tai darysi limfos tekėjimo kryptimi – pagerinsite ir limfotaką.

6. Naudokite anticeliulitines priemones.

Kuom visa tai susiję su aromaterapija? Eteriniai aliejai yra labai stiprios medžiagos, kurie pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Kadangi eteriniai aliejai yra tirpūs riebaluose, jie skverbiasi labai giliai į odą. Eteriniai aliejai, kurie padeda kovoje su celiulitu yra šie:

Greipfrutų

Kadagių uogų ir šakelių

Morkų sėklų

Juodųjų pipirų

Kiparisų

Apelsinų

Pelargonijų

Eterinius aliejus galima naudoti juos saugiai praskiedus riebiame kosmetiniame aliejuje. Jie taip pat atlieka savo darbą, kuomet yra anticeliulitinių kremų sudėtyje. Dėl šių priežasčių juos vis labiau mėgsta profesionalūs kosmetologai.

Va taip, viskas paprasta, ar ne? Na, sutinku, ne visai paprasta. Bet mes palengvinom šiek tiek jums gyvenimą – sukūrėme anticeliulitinį kremą su eteriniais aliejais bei kūno šveitiklį, kuriuos saugiai galite naudoti namuose. Tegul būna mūsų kūnai laisvi nuo celiulito siaubo!

Dėmesio: kremo negalima naudoti jeigu laukiatės ar maitnate kūdikį krūtimi!

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

Naujos Paskyros Sukūrimas

close Prekių Krepšelis