ALYVUOGIŲ ALIEJUS

person Autorius: ŽALIBURTAI.LT list Paskelbta: Baziniai Aliejai Data: comment Komentaras: 0 favorite Paspaudimai: 1270

Aliejų karaliumi yra vadinamas alyvuogių aliejus. Šalto spaudimo, nerafinuotame alyvuogių aliejuje gausu Omega-9, antioksidantų, vit. E, A, D, ir K, taip pat ...

Aliejų karaliumi yra vadinamas alyvuogių aliejus. Šalto spaudimo, nerafinuotame alyvuogių aliejuje gausu Omega-9, antioksidantų, vit. E, A, D, ir K, taip pat chlorofilo, karotinų ir kt. 100 % alyvuogių aliejus, išgaunamas tik mechaninio spaudimo pagalba. Apie 75% riebalų rūgščių alyvuogių aliejuje yra oleino rūgštis, kuri maitina, drėkina ir valo odą. Fitocheminiai elementai, esantys alyvuogių aliejuje naikina vėžio ląsteles. Hidroksitirosolas padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų dėl pernelyg reaktyvių deguonies molekulių. Alyvuogių aliejus savo neįprasta riebalų sudėtimi turi savybių, padedančių rūpintis širdimi, kraujagyslėmis, virškinimo traktu, kaulais, netgi atmintimi.
Didžioji dalis maisto gaminimo procesų neapsieina be aliejaus. Sveikatos specialistai būtent į jį pirmiausia ir siūlo atkreipti dėmesį. Tiek maistui, tiek odai vertingiausi yra nerafinuoti, t. y. chemiškai neapdoroti, neišgryninti aliejai, gauti pirmojo šalto spaudimo būdu. Tik tokie aliejai yra gyvi – išlaiko savo vertingąsias savybes, juose lieka įvairių rūgščių, vitaminų ir kitų bioaktyvių medžiagų.
Visi žodžiai, apibūdinantys naudingas aliejaus ypatybes, galioja tik aukštos kokybės aliejui – Extra Virgin, arba Virgin, kategorijos. Virgin –  nemaišytos, nerafinuotos alyvuogių sultys. Jos išsaugo alyvuogės skonį, ir visus alyvuogėje esančius vitaminus. Virgin rūgštingumas nėra didesnis negu 1,5 %. Extra Virgin (arba ypač gryno) alyvuogių aliejaus rūgštingumas yra mažesnis negu 1 %. Lietuvos parduotuvėse siūlomi „extra“ aliejai paprastai minimaliai atitinka šios rūšies aliejaus reikalavimus.
Tai viena vertingiausių dovanų, kurias visam pasauliui teikia saulėti kraštai. Žvelgiant į alyvuogių aliejaus gamintojų žemėlapį matyti, kad Ispanija – pagrindinė alyvuogių aliejaus gamintoja pasaulyje. Šioje šalyje auga net 24 alyvuogių rūšys.
Alyvuogių aliejaus nauda:

  • Gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje
  • Lengvina odos nudegimo saulėje simptomus
  • Padeda odai išlaikyti natūralią drėgmę
  • Minkština lūpas
  • Padeda kovoti su spuogais ir inkštirais, valo odą
  • Gali padėti išvengti širdies smūgio ir insulto
  • Apsaugo ir padeda subalansuoti bakterijų kiekį virškinamajame trakte
  • Gali padėti sumažinti sistolinį ir diastolinį kraujospūdį


Kaip iš tokios gausybės alyvuogių aliejų išsirinkti geriausią? Štai Jums keletas paaiškinimų:

  • Extra virgin yra aukščiausios kokybės ir jis yra (turėtų būti) pirmo spaudimo, nerafinuotas, spaustas naudojant tik šalto spaudimo metodą, nenaudojant jokių chemikalų ir nekaitinant. Šis aliejus turi daugiausia antioksidantų. Tai vienintelis alyvuogių aliejus, kurį reikėtų vartoti.
  • Virgin reiškia antro spaudimo ir, aišku, jo kokybė yra žemesnė.
  • Pure - rafinuotas ir truputį pridėta nerafinuoto.
  • Light - yra pats prasčiausias, ir jis net nėra sertifikuotas.


Ieva

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
close Prekių Krepšelis

Naujos Paskyros Sukūrimas