PAVASARINĖS PLAUKŲ AIMANOS

person Autorius: ŽALIBURTAI.LT list Paskelbta: Plaukų Priežiūra Data: comment Komentaras: 0 favorite Paspaudimai: 345

Ech, moters grožis, vizitinė kortelė – ir kaip jie dar nėra tituluojami. Apie priežiūrą esu rašiusi jau ne kartą.
O bet tačiau – kadangi klausimų susilaukiu....

Ech, moters grožis, vizitinė kortelė – ir kaip jie dar nėra tituluojami. Apie priežiūrą esu rašiusi jau ne kartą.
O bet tačiau – kadangi klausimų susilaukiu vis dar nemažai, nusprendžiau kartą ir visiems laikams paaiškinti kaip ten tie plaukai ant mūsų galvos gyvena ir kas jiems darosi :)

Taip labai trumpai: žmogaus plauką sudaro 2 dalys: tai plauko stiebas ir plauko šaknis (ta dalis kuri yra folikule).
Plauko folikulas yra ta vieta, iš kurios išauga plaukas. Būtent jame ir yra plauko šaknis, kuri yra sudaryta iš greitai besidalijančių ląstelių ir maitinasi ji iš kraujotakos. Naujos ląstelės stumia senasias tolyn ir taip išauga plaukas.  Iš vidinių ląstelių susidaro plauko stiebas, o išorinių – išorinė plauko dalis. Plauko šaknyje taip pat yra melanocitai, kurie gamina melaniną ir tai lemia plaukų spalvą.
Plauko stiebas yra viršutinė matoma plauko dalis. Kutikulė paviršiuje, plauko žievė ir šerdis, kuri yra viduryje. Žievė yra sudaryta iš keratino, kuris lemia plaukų savybes. Kutikulė yra sudaryta iš plokščių ląstelių, kurios sluoksniuojasi 5-6 sluoksniais ir apsaugo plauko žievę ir šerdį. 
Plaukų pažeidimai nėra matomi plika akimi. Pasižiūrėkime pro mikroskopą.
Picture
Pirmoje, a, šio koliažo dalyje yra visiškai sveikas plaukas. Bet tokius plaukus turi reta moteris.
Antroje, b, dalyje yra plaukas žmogaus, kuris jau turi pažeidimų – kutikulos yra pakilusios, plaukas pradėjęs šiauštis. Taip dažniausiai nutinka jeigu yra naudojamas plaukų džiovintuvas. Jeigu jau naudojate plaukų džiovintuvą, stenkitės nepūsti karščiausio oro, geriau yra džiovinti vėsiu oru ir nestipria srove.
Trečioje, c, dalyje matomas plaukas, kuris jau yra smarkiai pažeistas. Tokie plaukai atrodo be gyvybės, be spindėjimo. Jiems yra būtina pagalba kitaip jie pradės trūkinėti.
D dalis koliaže rodo kas nutinka, jeigu priemonių nesiimama. Plaukas lūžta. Labai dažnai plaukai auga, bet ilgio ir nepasiekia. Taip nutinka dėl jų išlūžinėjimo. Todėl plaukus iš „uodegos“ išleisti reikia lėtai, naudoti gumeles, kurios tausoja plaukus. Deja, jeigu jau plaukas pradėjo trūkti, atstatyti jo neįmanoma.
E dalyje galite pamatyti kaip atrodo skilinėjantys galiukai. Būtent todėl jie susipainioja ir susimezga mazgeliai. O juos galite pamatyti F dalyje. Jeigu nešukuosite plaukų atsargiai – nutinks D.
Ir galiausiai paskutinis paveiksliukas – taip atrodo plaukai po priauginimo. Panašiai plaukai atrodo ir po cheminio sušukavimo. Smarkiai, labai smarkiai pažeisti. Ir dažniausiai tiesiog nutrupa.

Picture

Aha, pažeidimus matom, o tai ką daryti?
Pirmiausiai suskirstysiu plaukų priežiūrą namuose į etapus.
Pirmas – plaukų kaukės. Jos naudojamos prieš plovimą. Dažniausiai tai yra natūralių aliejų ir sviestų mišinys, kuriame yra gausu naudingų medžiagų. Jas praturtinantys eteriniai aliejai čia ateina į pagalbą. Plaukų kaukė yra naudojama prieš plovimą, uždedant ją ant plaukų šaknų ir ilgio, uždengiant ją dušo kepurėle ir palaikant šilumoje nuo 30 minučių iki 2 valandų. Šiluma yra svarbi todėl, kad eteriniai aliejai skleidžiasi būtent šilumoje. Aliejinės kaukės nereikįtų naudoti labai daug, plaukai tikrai neturi varvėti. Jeigu padauginsite – bus sunku išplauti.
Antras – plovimas. Deja, tai vienas iš labiausiai plaukus pažeidžiančių veiksmų, kuriuos mes pačios darome. Ir gerai, jeigu porą kartų per savaitę, o jeigu kasdien? Ir paskui karštu džiovintuvu... (greitai pasižiūrime į koliažą viršuje į C dalį). Va tokį plauką turime. Ypač jeigu naudojame šampūną su agresyviais plovikliais, kurie sausina plauką, su silikonais ir alkoholiais. Todėl pagelbėti čia galima savo plaukams trimis būdais. Pirmiausiai – nustoti plauti plaukus kasdien. Darykite tai kartą per savaitę. Antra – naudokite kuo mažiau agresyvius šampūnus. Trečia – plaukite plaukus vėsiu vandeniu. Nei mūsų oda, nei plaukai nemėgsta svilinančio vandens. Vanduo turi būti vėsus.
Trečias – po plovimo. Čia pradėsiu nuo priemonių, kurias naudoju po plovimo. Aš juos vadinu kondicionieriais, bet iš esmės galima vadinti ir kaukėmis. Dažniausiai tai yra nesmarkiai riebinantys produktai, praturtinti vitaminais, keratinu, proteinais. Juos tepu ant drėgnų plaukų ir laikau – 10-15 minučių. Na, jeigu taip labai jau atvirai, tai išlipu iš dušo, plaukus švelniai nusausinu ir tuomet ištepu kondicionieriumi. Ir kol aš ant kūno susitepu visus aliejus ir išmasažuoju, jis ten būna. Ir tik tada perplaunu VĖSIU vandeniu. Ir pabaigai perskalauju hidrolatu (tam puikiai tinka obuolių acto tirpalas arba vaistažolių nuoviras).
Galima naudoti ir nenuplaunamas priemones, bet aš esu linkusi manyti, kad visi emulsikliai yra papildomas svoris plaukui ir tai nėra būtina. Iš nenuplaunamų priemonių naudoju seruma plaukų galiukams, pagamintą iš natūralių aliejų. Jau rašiau apie džiovinimą - tik vėsiu fenu, be jokių tampymų ir tąsymų.

Picture
Kitoje dalyje  papasakosiu kaip prižiūrėti skirtingus plaukų ir galvos  odos tipus. Bei šiek tiek plačiau apie tai, kaip išmokti plaukus trinkti tik kartą savaitėje :)
Iš širdies,
Rūta

Toje Pačioje Kategorijoje

Susijusios Žymos

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
close Prekių Krepšelis

Naujos Paskyros Sukūrimas