ETERINIŲ ALIEJŲ KOKYBĖ (II DALIS)

person Autorius: ŽALIBURTAI.LT list Paskelbta: Aromaterapija Data: comment Komentaras: 0 favorite Paspaudimai: 632

Praeitame įraše pradėjau kalbėti apie eterinius aliejus aromaterapijoje ir jų kokybę. Tema yra labai plati, panašiai kaip pasaulis. Tai kaip vartotojui ...

Praeitame įraše pradėjau kalbėti apie eterinius aliejus aromaterapijoje ir jų kokybę. Tema yra labai plati, panašiai kaip pasaulis. Tai kaip vartotojui nepasiklįsti tarp pasiūlos?
Taigi, keletas taisyklių ir paaiškinimų kodėl viena ar kita taisyklė yra svarbi, ir kaip aš renkuosi eterinius aliejus.
1. Žymėjimas
Pirmiausiai turėtų būti pažymėta, kad tai eterinis aliejus. Dar galite rasti 100% eterinis aliejus, grynas eterinis aliejus arba žodelį "pure". Reikėtų vengti tokių žodžių kaip kvapusis eterinis aliejus, kvapusis aliejus. Angliškai galima rasti terminų "fragrance oil", "nature identical oil", "perfume oil" - vienareikšmiškai vengti. Nes šie žodžiai reiškia, kad aliejus nėra grynas eterinis aliejus. Gerai, jei pardavėjas yra tiek sąžiningas, kad tai parašo. Jeigu nėra nieko parašyta apie grynumą - vėl neaišku kas gi ten iš tiesų yra.
Standartizuoti eteriniai aliejai. Per Lietuvą ritasi Young Living platintojų banga, kurie reklamuodami eterinius aliejus nieko apie juos realiai neraukia. Galėčiau sukelti straipsnius, bet tema ne apie tai. Young Living eteriniai aliejai yra standartizuoti, o liaudiška kalba tai reiškia, kad jie buvo išgauti ir tuomet papildyti trūkstamais elementais. Vadinasi - nėra gryni ir terapinio poveikio gali nebeturėti.
Yra tekę matyti "terapinių eterinių aliejų" rinkoje. Kadangi tai buvo internete ir man pačiai neteko uostyti, tai negaliu pasakyti ką jie ten tokio pardavinėja. Kai nežinau, geriau neperku.
2. Lotyniškas pavadinimas
Tam, kad žinoti koks tiksliai yra augalas būtinas lotyniškas augalo pavadinimas. Ta pati levanda gali būti lavandula angustifolia, lavandula latifolia, lavandula hybrida. Paskutinysis lietuviškai vadinamas levandinu, tačiau angliškai, ypač jei parduodamas techninis eterinis aliejus, bus parašyta "lavender". Taigi, jei pardavėjas nenurodo augalo lotyniško pavadinimo - jau galima įtarti, kad kažkas yra negerai.
3. Kilmės šalis
Kaip jau supratote augalo augimo vieta yra labai svarbu. Tas pats augalas augęs skirtingose klimatinėse salygose turės kitokį kvapo atspalvį. Kai kurių augalų net negalima užauginti kitose šalyse, todėl įtarimas dėl klastočių gali kilti. Pvz, jeigu italinis šlamutis yra labai prabangus ir nuostabus eterinis aliejus. Tačiau jeigu jo kilmės šalis nėra Prancūzija (Korsika), tai jau turėtų kelti įtarimų.
4. Pakuotė
Eteriniai aliejai skirti aromaterapijai turėtų būti pakuojami tik į tamsaus stiklo buteliukus (rudo, mėlyno, žalio). Aromaterapijai naudojami aliejai pakuojami 5ml, 10ml, labai retai, bet galima rasti 30ml pakuotes (ypač populiarių eterinių aliejų tokių kaip saldus apelsinas). Jeigu parduodami didesni kiekiai turėtų būti pažymėta kokiu tikslu. Tarkim - gaminant muilą tikrai nėra būtina pirkti terapinį, ekologišką sertifikuotą eterinį aliejų: šarmas vistiek "suėda" reakcijos metu. Muilui tikrai pakanka nesertifikuoto kokybiško eterinio aliejaus. Tokį galima rasti ir 30ml ar 50ml stiklo pakuotėse. Visada suabejokite kokybe jei eterinis aliejus supakuotas į plastikinę tarą. Plastikas reaguoja su eteriniu aliejumi ir jo kokybė tikrai nukenčia. Kaip eksperimentą galite pabandyti tai, kas man gavosi netyčia gaminant muilą - ant darbo stalo užtiesto klijuote nulašėjo keletas lašų japoninio laurenio eterinio aliejaus. Kol muilą sumaišiau, išpilsčiau ir susiruošiau tvarkyti savo darbo vietą - toje vietoje spalva buvo visiškai "nuėsta". Spėju jei būčiau palikusi ilgiau, būčiau radusi ir skylę. Įsivaizduojate kas vyksta kai eterinis aliejus stovi plastiko taroje?
Perkant internetu didelius kiekius dėl siuntimo išlaidų mažinimo (svorio) dažnai pasitaiko, kad pakuotė yra plastikinė, tačiau tuomet reikia aliejų nedelsiant perpilti į stiklo tarą.
5. Kaina
O taip, mes visi norime sutaupyti. Ir natūralu, kad pardavėjai parduoda su antkainiu. O bet tačiau - įtarimą dėl eterinių aliejaus kokybės jums turėtų sukelti tai, kad visi eteriniai aliejai parduodami vienoda kaina. Pvz. rožių OTTO išgavimo kaina yra tokia didelė ir rožes auginantys ūkiai galima sakyti yra monopolistai, todėl jei pamatote rožių eterinio aliejaus 5ml buteliuką už 10€ - kelkite abejonę. Jis tiek negali kainuoti, nes 1l jo gamybai reikia nuo 6 iki 9 tonų rankomis rinktų damasko rožių žiedlapių. Taigi, jei parduotuvėje visi aliejai viena kaina - klausimas ar jie yra geri.
6. Pirkti gyvai
Pirkdami parduotuvėje visada atkreipkite dėmesį kiek laiko buteliukas stovi lentynoje. Tai gana paprasta padaryti tiesiog atkreipiant dėmesį ar nėra dulkių and buteliuko. Pliusas perkant gyvai yra tas, kad tokie pardavėjai turi testerius ir visada galima pauostyti.
7. Nosis yra geriausias ekspertas
Taip, su laiku uoslė lavėja ir laikui bėgant galima atskirti terapinius aliejus nuo techninių. Verta skirti laiko pauostyti skirtingus aliejus - tarkim levandų. Kaip žinia, levandų rūšių yra daugo ir auginama skirtingose šalyse ji gali skirtis. Levanda yra toks augalas, kuris pats vertas atskiro įrašo. Tam, kad atskirti skirtingus kvapus, nosį reikia treniruoti. Jeigu turite galimybę - eikite pauostyti, apsilankykite salonuose, kvapų kontempliacijose.
Eterinį aliejų geriausiai uostyti ne tiesiai iš buteliuko, o lašinant ant storo popieriaus juostelės (bloterio). Uostant tiesiai iš buteliuko kvapas gali būti per stiprus.
Perkant salonuose, parduotuvėlėse galima gyvai pauostyti. Tuo tarpu perkant internetu - pirmiausiai užsisakykit pačius mažiausius kiekius ir taip patikrinkit ar galima pasitikėti pardavėju.
8. Rekomendacijos
Jeigu tik galite rasti internete atsiliepimų - jie visada naudingi. Ypač jei tuos atsiliepimus palieka jums žinomi žmonės. Atkreipkite dėmesį į tai, kas parduoda, kokia jo kompetencija. Nepamirškite, kad nemažai pardavėjų imasi šios veiklos, nes yra paklausa. Tokie dažnai nesigilina į kokybę, o tik į kuo žemesnę kainą. Venkite pirkti iš keliaujančių prekeivių (išnešiojama prekyba, turgūs, mugės). Labai dažnai tuom naudojasi prastos kokybės eterinių aliejų platintojai, kurie pardavę prastos kokybės aliejų nesijaudina, kad jūs jį susirasite.

Tikiuosi mano patarimai naudingi. Taip renkuosi aš. Bėgant laikui atsiranda patikimi tiekėjai, kurie visada parduoda tik labai aukštos kokybės produktus. Bet ir juos verta kartas nuo karto patikrinti ;)

Rūta

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
close Prekių Krepšelis

Naujos Paskyros Sukūrimas