ETERINIŲ ALIEJŲ KOKYBĖ (I DALIS)

person Autorius: ŽALIBURTAI.LT list Paskelbta: Aromaterapija Data: comment Komentaras: 0 favorite Paspaudimai: 546

Eterinių aliejų paklausa auga visame pasaulyje. Vien tai, kad žmonės atsigręžė atgal į gamtą ir domisi ekologija - didina jų paklausą. Labai natūralu, kad...

Eterinių aliejų paklausa auga visame pasaulyje. Vien tai, kad žmonės atsigręžė atgal į gamtą ir domisi ekologija - didina jų paklausą. Labai natūralu, kad verslas stengiasi neatsilikti. Todėl eterinių aliejų galima rasti visur. Aš kartais eidama savaitgalį į turgų galvoju kada bobulytės pradės jais prekiauti?
Dar kartais tenka išgirsti reklaminių šūkių - "pas mus labai geras", "čia pigus ir geras" ir taip toliau. Pigus ir geras? Hm... čia gal apie kinietišką pakabuką?
Aromaterapijoje naudojami tik pačios aukščiausios kokybės eteriniai aliejai. Kodėl? Todėl, kad tik tokie turi poveikį. Cha, reklaminis šūkis! - pasakysite. Tiesa tokia, kad mūsų kūnai yra protingi, jie vystėsi ne vieną tukstantmetį, gamta visada buvo šalia ir tiesiog natūralias medžiagas jis atpažįsta. Ar teko einant prekybos centre pro skalbimo miltelių skyrių čiaudėti? Čiaudėjimas yra apsauginė reakcija. Į kvapą, į virusą, į alergeną. O kas atsitinka kai mes įkvepiame sintetinę arba ne terapinio eterinio aliejaus molekule? Jei jis natūralus - nieko, tiesiog nieko. O jei sintetinis - organizmas laikui bėgant gali "užsiteršti" ir tada prasideda - dermatitai, alergijos ir visa kita "graži" kompanija. Gryno natūralaus eterinio aliejaus kvapo molekulę organizmas pats pašalina savaime - natūraliai ir be papildomų pastangų.
Tai kaip man, paprastam vartotojui, žinoti, kad pardavėjas manęs nemausto? Ir kas tai yra eterinių aliejų kokybė? Ir kaip juos pirkti?
Kur gimsta kokybė?
Mano nuomone kokybė prasideda ten, kur auga augalas. Taigi ūkis, kuriame auginami augalai turi būti tinkamoje augalui augti vietoje (pvz Lietuvoje niekada neužauginsite italinio šlamučio plantacijos, iš kurios išgautumėte kokybišką eterinį aliejų). Idealiu atveju ūkis turi turėti ekologiško ūkio sertifikaciją arba bent jau tikrai nenaudoti herbicidų ir pesticidų. Aišku geriausia yra nuvažiuoti tiesiai pas augintojus ir pažiūrėti kaip gi ten auga tie augaliukai. Bet tai ne visada yra įmanoma.
Auginant augalus eteriniams aliejams įtakos turi dirvožemio kokybė, augalų veislė, įvairovė, auginimo praktika, klimato specifika ir net derliaus nuėmimo laikas ir būdas. Todėl eterinio aliejaus kilmės šalis yra labi svarbi.
Eterinių aliejų išgavimo būdas
Skirtingų augalų išgavimo būdas skiriasi. Pagrindiniai eterinių aliejų išgavimo būdai yra:

  • distiliavimas
  • mechaninis (spaudimas arba abrazyvo principu)
  • maceravimas
  • absorbcija (dar vadinamas enfloražas, nuo prancūziško žodžio enfleurage)
  • absoliutai (kvapas išgaunamas veikiant tam tikrais tirpikliais)
  • CO2 (išgaunama veikiant superkritiniu anglies dvideginiu)

Kadangi eterinių aliejų paklausa yra labai didelė, jų galima rasti visur. Šie eteriniai aliejai gali būti gryni, standartizuoti, skiesti arba suklastoti. Pvz. kadangi rožių eterinis aliejus yra labai brangus, rinkoje yra nemažai klastočių - keletas lašų tikro rožių eterinio aliejaus ištirpinta baziniame aliejuje ir štai jums "rožių aliejus". Kartais net nesivarginama dėti tikro rožių eterinio aliejaus - lašinamas kvapiosios pelargonijos eterinis aliejus.
Pakavimas ir laikymas
Atrodytų visai nesvarbus aspektas, bet kartu ir labai svarbus. Eteriniai aliejai yra labai aktyvios medžiagos, kurios reaguoja su aplinka labai greitai. Todėl labai svarbu, kad eteriniai aliejai nebūtų laikomi plastiko taroje. Tam geriau tinka tamsios spalvos stiklo tara. Ir savaime aišku, turi būti sandariai uždaryta, nes kitaip eterinis aliejus garuos, oksiduosis ir taip trumpės laikas, per kurį galima naudoti eterinį aliejų.

Kitame įraše pasidalinsiu savo patirtimi kaip nusipirkti kokybišką eterinį aliejų kai pasiūla yra tokia gausi, o ir kainų įvairovė didelė.

Rūta

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis
close Prekių Krepšelis

Naujos Paskyros Sukūrimas